Keresés

Visszatekintő: Szexjátékszerek anyagai

Miért érdemes képben lenni a szexjátékszerek anyagaival?

Sexjátékok különböző anyagokból készülhetnek. Az, hogy egy kényeztető miből készül, alapjaiban határozza meg a játékszer tulajdonságait. Jó esetben a termék funkciója az, ami eldönti az anyaghasználatot, de sajnos sok esetben túl nagy szerepet kap a a költséghatékonyság is. Hiszen léteznek drágább és olcsóbb, jobb minőségű és kevésbé jó minőségű alapanyagok  is. Ha egy termék előállításnál kizárólag a bekerülési ár az elsődleges szempont, előfordulhat hogy olyan olcsóbb anyagra esik a választás ami hátrányosan befolyásolja a kényeztető tulajdonságait.

(Jó példa lehet erre az élethű dildók kategóriája. Ha valaki egy élethű műpéniszt szeretne vásárolni, az valószínűleg a valósághű szexélményt keresi.  Az élethű élményhez pedig nem csak a dildó formája járul hozzá. Hiába lesz ez jól formázott, ha egy olcsó zselés vagy gumiszerű anyagból készül, ha túl merev vagy kemény az anyaga, nem fogja ezt az érzetet visszaadni.)

Ha tudjuk, hogy mely anyagtól milyen tulajdonságokat várhatunk el, megkímélhetjük magunkat az ilyen csalódásoktól. Persze, ha valaki "gyakorlott" szexjátékszer vásárló, tapasztalati úton (esetleg a saját kárán tanulva) rá fog jönni, hogy mi számára az ideális, de kezdőként, minden ismeret nélkül nagyon könnyű egy rossz választásba belefutni.

A különböző anyagok, különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Szinte mindegyik alapanyagnak megvan a maga előnye, de a hátránya is. Ha tisztában vagyunk ezekkel és párba tudjuk állítani az igényeinkkel, jó eséllyel fogjuk megtalálni a számunkra legideálisabb szexjátékszert. A szexjátékszerek anyagaival egy cikksorozatunk foglalkozik, ahol bővebb információt kaphatsz a legfontosabb tulajdonságokról. Se itt is összeszedtük neked egy csoportba a legfontosabbakat. 

TPE, TPR, Elasztomer

A legpuhább anyagok, melyekkel kényeztetőknél felhasználnak. Ezekből az anyagokból szinte teljesen bőrszerű felületeket tudnak létre hozni. Puhaáguk miatt elsősorba férfi kényeztetőkhöz (maszturbátorokhoz) használják, de borításként gyakran találkozhatunk velük élethű dildókon, vibrátoroknál.

A puhaságuk egy részről előny, de éppen ezért könnyen is sérülnek. Ápolásuk körülményes. 

Szilikon

A szilikon az egyik legkedveltebb szexjáték alapanyag. Különböző sűrűségben és minőségben alkalmazzák. Készülnek belőle puha, selymes bőrszerű bevonatok, de akár keményebb, rugalmasabb struktúra is elérhető vele. (jó példa erre a King Cock Elite sorozat, ahol két különböző sűrűségű szilikon réteget kombinálnak. A belső rugalmas, sűrű réteg adja a dildó megfelelő merevségét, a külső puha réteg pedig a bőrszerű felületért felelős)

Készítenek akár orvosi tisztaságú szilikonból is eszközöket, ezeket pedig a legérzékenyebb bőrű felhasználók is bátran használhatják.

PVC

A PVC-ról valószínűleg mindenkinek a műanyag csövek, padlóburkolók jutnak az eszükbe. :) De a PVC egy nagyon változatosan felhasználható műanyag fajta, ami a megfelelő minőségben és tisztaságban alkalmas szexjátékok gyártására is. Kellőképpen puha, ugyanakkor rugalmas, kevésbé sérülékeny. Előszeretettel használják élethő dildók, vagy vibrátorok gyártására, Akár a bőrhöz nagyon hasonló PVC-ből készült dildók léteznek.

Latex, gumi

Gumis anyagból általában az olcsóbb szexjátékok készülnek. Alkalmazzák műpéniszekhez, vibrátorokhoz, csiklóizgatókhoz.

A latex természetes gumi. Ezt leginkább fetish termékekhez használják, vagy olyan eszközökhöz melyek felpumpálhatóak. (pl felfújható dildó, vagy análballon)

Amit érdemes tudni ezekről az anyagokról, hogy egyeseknél irritációt okozhatnak, az érzékeny bőrűeknek érdemes tartózkodni az ilyen játékszerektől.

Műanyag, ABS

Az ABS alkalmazását szinte bármelyik játékszernél felfedezhetjük. A legtöbb esetbe csak a vezérlők, vagy a kényeztető váza készül ebből a kemény műanyagból, de egyes olcsóbb kényeztetők szinte teljes egészében ebből készülnek. Vibrációs tojások, csiklóizgatók, rúdvibrátorok, stb..

Előnye, hogy olcsó az előállítása és változatosan használható. Keménysége miatt pedig rendkívül jól vezeti a rezgéseket, így intenzív stimulációt képesek adni.

Üveg

Az üveget csak nagyon speciális esetben használják, és nem is alkalmazható minden játék-típushoz. Elsősorban desig dildókat készítenek belőlük (pl ICILES) Előnyük, hogy rendkívül könnyen tisztán tarthatók, teljesen hypoallergének, és igazán egyedi élményt képesek nyújtani.

Fém

Fémből is készülnek szexjátékszerek. Ezek az eszközök inkább közelítenek a fetish kategóriához, de rendkívül kedveltek a fémből készült köves análkúpok is. A legtöbb fém szexjátékszer az orvos-szex, BDSM kategóriához köthetőek.

A fém eszközöknél fontos megemlíteni, hogy sokan szenvednek valamilyen fém-allergiában. Ilyen esetben mindenképpen (de minden más esetben is) érdemes az orvosi acélból, vagy orvosi alumíniumból készült eszközöket választani.