Keresés

Szexjátékszerek anyagai - 1. rész: TPE

Nagyon sok kérdést kapunk a szexjátékszerek anyagára vonatkozóan. Melyik a jó, melyik a jobb, vagy hogy melyiket ajánljuk. Fontos tudni, hogy minden anyagnak megvannak jó tulajdonságai, de természetesen megvannak a hátrányai is. Aszerint kell választanunk hogy mik a személyes igényeink. Melyik tulajdonságra fektetjük a nagyobb hangsúlyt, melyik az mivel kapcsolatban képesek vagyunk engedni, kompromisszumot kötni.

Sokan, sokféleképpen döntik el, hogy milyen anyagú kényeztető választanak. Valakinek az anyag puhasága fontos, másoknak a tartósság vagy a könnyű tisztítás az elsődleges. De van egy tulajdonság, amit mindenkinek legelőre kell sorolni, Az pedig az egészségre gyakorolt hatása! (itt térnék vissza arra, hogy miért is nem ajánljuk senkinek, hogy Kínából szerezze be a szexjátékszreit.)

Általános nézet, hogy “a szilikonból készült segédeszközök a legjobbak”. De ez persze koránt sincs így. Pusztán azért, mert egy szexuális játékszer szilikonból készül, nem lesz jobb mint egy másik anyagból (pl. PVC) társa. Mint ahogy léteznek orvosi tisztaságú szilikonból készült szexjátékszerek, ugyanúgy vannak olcsó alapanyagokból készített szilikon segédeszközök is.

Cikksorozatunkban elsőként a TPE anyagot mutatjuk be, mint a szexuális segédeszközök egyik népszerű anyagát.

TPE/TPR

Ezek hőre lágyuló elasztomer anyag, nevezik hőre lágyuló kaucsuknak is. Kellemesen lágy, rugalmas, gumiszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Felhasználásuk széles körű, hiszen különböző keménységben állítható elő. Készül TPE-ből fogkefe, játék, sportfelszerelés, és használják az autóiparban is.

Mivel rendkívül puha és lágy, akár bőrszerű textúrájú felölet is kialakítható belőlük az utóbbi időben gyakran használják őket a szexjátékszerek gyártásánál is. Leginkább élethű művaginák, valósághű dildók, műpéniszek anyagaként. Természetesen a szexiparban használt TPE anyagoknak szigorú egészségügyi követelményeknek kell megtelniük. (Egy Európai Uniós rendeletnek megfelelően kizárólag Fthalát-mentes* (Pthalát) anyagból készült szexuális segédeszközöket lehet hazánkban forgalmazni.)

Mire számíts a TPE/TPR ből készült játékszereknél?

Ezt az anyagot leginkább akkor alkalmazzák, ha valósághű, bőrszerű felületet szeretnének létrehozni. Előszeretettel használják férfi maszturbátorknál, művagináknál, és élethű dildóknál. Az anyag puhaságának köszönhetően ezek a játékszerek teljesen valósághű érzéseket képesek kelteni. De mint ahogy említettük, minden anyagnak vannak jó tulajdonságai, és hátrányai is. A TPE-nél pedig a jó tulajdonságaikból fakadnak a hátrányok is. Mivel az anyag rendkívül puha, így egyúttal sérülékeny is. Fokozott odafigyelést igényel a karbantartása, tisztítása és a tárolása.

Bőrszerű TPE/TPR dildók

A TPE porózus szerkezetű, így könnyebben megtelepedhetnek a baktériumok, gombák a felületén. Ezeknél a játékszereknél szinte kötelező az antibakteriális, fertőtlenítő készítmények alkalmazása. Használat után a kényeztetőket mindig alaposan meg kell tisztítani, és teljesen meg kell szárítani. A TPE-ből készült játékszerek tisztítás után általában további ápolást is igényelnek. Az anyag alap esetben kissé ragacsos tapintású, ezért száradás után ápoló púderrel kell őket kezelni, ami megköti a maradék nedvességet, megszünteti az anyag ragacsosságát és megakadályozz az idő előtti károsodását.

Tárolásnál is szem előtt kell tartani az anyag sérülékenységét, mindenképpen célszerű a többi játékszertől elszeparálva, a saját tokjában vagy egy tároló táskában elhelyezni.

Kinek ajánljuk?

Azoknak ajánljuk ezeket a játékszereket, akik a természetes érzést keresik, és ennek érdekében képesek némi áldozatot is hozni. A TPE-ből készülő, vagy TPE borítású szexjátékszerek a tényleg képesek szinte 100%-ig valósághű élményben részesíteni, de számolni kell a játékszerek rövidebb élettartamával, és több odafigyelést igényelnek.

Előnyei:

  • puha bőrszerű anyag
  • élethű érzés

Hátrányai:

  • sérülékeny
  • tisztítása nehézkes
  • ápolása, tárolása fokozott körültekintést igényel