Keresés

Hamarosan itt a Valentin nap

Hamarosan itt szerelmesek ünnepe! 

De mi is a az Valentin nap, és honnan ered?

Február 14.-én az angolszász országokból elterjedt hagyomány szerint Valentin nap (Valentine's Day) idején a szerelmesek megajándékozzák egymást.

Eredetére többféle verzió is létezik. Az egyik szerint a Valentin nap Szent Bálint napjára vezethető vissza, aki a a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje. (bár ezek mellet az epilepsziásoké és a hasfájósaké is. :D ) Gelasius pápa 496-ban rendelte el, hogy Szent Bálint napját február 14-én ünnepeljék.

De ismert pogány eredete is ennek az Ünnepnek, ami a Római Birodalom idejére vezethető vissza. Az ókori Rómában február közepén tartották Lupercus pásztoristen napját, és ilyenkor "szerelmi sorshúzással" boronáltak egymáshoz párokat.

A Valentin nap az angolszász területeken nőtte ki magát. Angliában 15. század vége óta vannak Valentin párok, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A 1800-as években pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak a szerelmesek ezen a napon, mára pedig már óriási forgalmat bonyolítanak ezen a napon a világárusok valamint az ajándék- és édességboltok.

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően növekedett hatalmasra. Az USA-ban rendkívül népszerű a Valentin nap. A párok ajándékokat vesznek egymásnak, vacsorázni mennek (persze ha kapnak helyet valamelyik étteremben :) ) Továbbá könnyek közt, mély depresszióban "ünnepelnek" azok akiknek egyedül töltik ezt a napot.

Természetesen mint sok más ünnepet, a Valentin napot is átvettük, hazánkban a kilencvenes években kezdett elterjedni. Az egyrészt köszönhető az Amerikában szinte hiszti méretűre duzzadtat Valentin nap mániának (és ugye ami amerikai az csak jó lehet), másrészt a hazai kereskedők is meglátták az ebben az ünnepben rejlő potenciált. Bármily furcsa is, (:D) az ünnep hazánkban nem lett "Bálint nap" hanem az angolszász "Valentine's Day" nyomán "Valenti nap"-ra "magyarosodott". :)

Ez az ünnep megosztja a magyar embereket. Hazánkban is rengeteg pár ünnepli ezt a napot, de legalább ugyanennyien vannak akik élből elutasítják! És tény hogy ennek az ünnepnek nincs semmilyen magyar gyökere, vagy hagyománya. Kizárólag a médiának, a reklámoknak és az "amerikamániának" köszönhetően terjedt el nálunk.

Egy biztos, a Valentin nap már itt van, és itt is marad. A fiatalabbak számára pedig már egyáltalán nem idegen ez az ünnep.

Ha te is kedveskednél párodnak valami meglepetéssel, de fázol az ilyenkor szokásos sablonos ajándékoktól, nézz szét az Erotika Shop Valentin napi ajánlatai között. Virág vagy a bonbon mellé nagyszerű meglepetés lehet egy egy szexi, vagy erotikus ajándék!