Keresés

Szexjátékszerek anyaga - mire figyeljünk?

Avagy mit vegyünk meg és mit ne?

Sok esetben nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy a szexjátékszerek milyen anyagból vannak. Persze arra mindenki figyel, hogy “puha legyen”, vagy éppen kemény, rugalmas, bőrszerű, ezek azok az igények amik legelőször megfogalmazódnak. De nem mindegy hogy egy szexjáték mitől puha, mitől kemény, vagy éppen mitől bőrszerű tapintású.

Pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagokból készül az adott szexuális segédeszköz.

Ma már szerencsére az egészségügyi, és környezteti tudatosság is jellemző a szexuális játékok piacán. Jóval inkább, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Egyes gyártók kiemelt figyelmet fordítanak nem csak arra, hogy maga a szexeszköz legyen káros anyagoktól mentes hanem arra, hogy gyártás közben minél környezet-barátabb megoldásokat alkalmazzanak.

Természetesen az alapvetően “egészséges” szexeszközök használata esetén is fordulhatnak elő problémák. Előfordulhatnak allergiás reakciók, ha valamely összetevőre érzékenyek vagyunk. Ez még nem azt jelenti hogy maga a játékszer egészségtelen, csak maximum nem kompatibilis velünk. (Gondoljunk csak a mogyoróra. A legtöbb ember szereti és rendszeresen fogyasztja, míg egyeseknek a mogyoró egyenesen halálos… Persze ez erős példa volt, a szexjátékok esetében ettől természetesen nem kell tartanunk)

De amennyiben egészségügyi problémát tapasztalunk, és azt feltehetően a szexjáték okozta, azonnal hagyjuk abba a használatát, és kérjünk orvosi segítséget.

Nézzük milyen problémákkal találkozhatunk, mik okozhatják a legegykoribb problémákat.

Latex – latex allergia

A latex természetes gumi. Sok szexeszköz, készül belőlük, vagy tartalmazhat latexet. A latex önmagában ártalmatlan, de egyes emberek allergiásak rá. Ha latex-allergiánk van, vagy akár csak ezt feltételezzek, mindenképpen jobb, ha a 100%-ig szilikon, műanyag, fém, üveg játékszereket keressük. A gumis, zselés anyagból készülő kényeztetők jó eséllyel tartalmazhatnak latexet, így ezeket érdemes kerülni.

Illatos, színes játékszerek

Egyes olcsó szexjátékszerek esetében a gyártók speciális illatanyagokat használnak, hogy elrejtsék az eszköz jellegzetes és kellemetlen szagát. Ezek a vegyi anyagok (szín- és illatanyagok) a bőrrel érintkezve irritációt, kiütéseket okozhatnak.

Ftalátok

Ftalátokat számos fogyasztói, és ipari termék készítéséhez használnak, akárcsak az olcsóbb árfekvésű puha gumi játékokhoz. Sok egészségügyi szervezet figyelmeztetett már a ftalátoknak kitettség hatásaira. Ezek vegyi anyagok, megzavarhatják a szervezet hormonháztartását. Éppen azért sok játékszer esetében feltüntetik hogy az phtalát-mentes.

Tartósítószerek, cukrok

A síkosító készítmények tartósítószereket tartalmaznak. Bizonyos emberek allergiásak lehetnek ezekre a szerekre. Válasszunk parabén mentes készítményt.Ugyanakkor egyes síkosítók ízesített síkosítók glicerint tartalmaznak. Ezek az anyagok hozzájárulhatnak a gombás fertőzések kialakulásához, tehát ha hajlamosak vagyunk ezekre a fertőzésre, kerüljük az ízesített síkosítókat, és keressük a parabén- és glicerinmentes síkosítókat!

Partnereink webáruházában kizárólag, bevizsgált, és az európai előírásoknak megfelelő szexjátékszereket vásárolhatsz. Biztonságosak, és káros anyagoktól mentesek. De mint ahogy a fenitek is mutatják, előfordulhatnak “kompatibilitási” problémák. Érzékenység, allergia bizonyos anyagokra. Ezért célszerű keresni az allergénektől mentes (hypoallergén) szexeszközöket. Ezek előállításánál fokozott figyelmet szentelnek rá hogy semmilyen allergén anyag ne kerüljön bele. Így ezeket a kényeztetőket a legérzékenyebb bőrűek is nyugodtan használhatják.

Szexjátékok vásárlásakor érdemes tehát az anyagára fokozottan figyelni. Érzékeny bőrűek kizárólag hypoallergén eszközöket vásároljanak, de igazából mindenki másnak tudjuk javasolni, hogy inkább keressék a magasabb minőségű játékszereket, a 100%-os szilikon, vagy akár orvosi szilikonból készült kényeztetőket.

Néhány szexjáték márka, melyeket nyugodt szívvel tudunk ajánlani. Mindegyik márka kiváló minőségű, hypoallergén:

  • Smile (orvosi szilikonból készült, kiváló ár-érték arányú játékszerek)
  • Close2You (kiváló minőségű, szilikon vibrátok, dildók)
  • Vibe Therapy
  • LELO (Luxus kategóriás kényeztetők nőknek és férfiaknak egyaránt)
  • We-Vibe (prémium kategóriás kényeztetők)
  • SVAKOM

Érdekesség

Ma már léteznek kifejezetten organikus szexjátékszerek is! Készülnek dildók fából, de akár gránitból is!