Keresés

Milyen anyagból készülhetnek a vibrátorok?

Folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben a vibrátorokat vizsgáljuk meg több szemszögből. Mint ahogy már volt róla szó, a vibrátorok nagyon változatos szexuális segédeszközök. Talán éppen a változatosságuknak köszönhető, hogy ezek a legelterjedtebb, és legkedveltebb szexjátékszerek.

Ha valaki először néz szét ezen a piacon, biztosan meglepődik, sőt talán meg is ijed a formák, anyagok, funkciók sokszínűségétől. Minden egyes forma, anyag méret, más más előnyökkel jár. A vibrátorok formája mérete meghatározza a felhasználásukat. Másképp és máshol kényeztetnek. A mini vibrátorok kifejezetten leginkább a csikló izgatására alkalmasak, a hajlított formájúak a G-pont elérését segítik, stb… Minden típus egy kicsit más ás más. (milyen típusú vibrátorok vannak…)

A kialakításon kívül, a vibrátor egyik nagyon fontos jellemzője az anyaga. Mivel közvetlenül érintkezik a testünkkel, nem mindegy, hogy milyen anyagból készül! Nagyon fontos, hogy anyagok ne tartalmazzanak káros összetevőket, könnyen tisztíthatóak, és időtállóak legyenek. De az anyagoknak nem csak az előbb felsoroltaknál van jelentőségük. Másképp kényeztet egy szilárd anyagú vibrátor, és másképp egy zselés vibrátor.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely anyagok a legjellemzőbbek, és hogy melyik vibrátor milyen előnnyel bír.

Milyen anyagokból készülnek a vibrátorok?

Műanyag (ABS)

Az ABS egy jó ütésálló képességgel, nagy keménységgel és szilárdsággal, jó hőállósággal és vegyszerállósággal rendelkező hőre lágyuló műanyag. Előszeretettel alkalmazzák a szexuális segédeszközök gyártásánál is. Egyes vibrátoroknál csak a bizonyos részeket (pl.: vezérlő, váz) készítenek műanyagból, de az egyszerűbb kialakítású olcsóbb rúdvibrátorok, akár teljes egészükben ABS-ből készülhetnek.

előnyei:
A műanyag vibrátorok kedvező árfekvésűek. (akár 1.500 Ft alatt is vehetünk ilyet). Szilárd anyaguknak köszönhetően jól vezetik a rezgéseket, így intenzív stimulálás érhető el velük. Könnyen síkosíthatóak, nem kényesek és könnyű a tisztításuk.

Zselés anyag

Az egyik legkedveltebb anyag. A zselés vibrátorok rugalmasak, puhák. Anyaguknak köszönhetően érzetre jobban hasonlítanak egy valóságos péniszhez, éppen ezért gyakran valósághű formával készülnek. Makkal, erezett felszínnel. Többféle méretben, alakban és színben vásárolhatóak. Mivel rugalmasak, így a rezgéseket nem vezetik olyan jól mint a szilárd társaik.

előnyei:
Puha kellemesen rugalmas anyag, kedvező árfekvés.

Gumi, latex

A gumiból, vagy latexből készülő vibrátorokra jellemző, hogy ugyan rugalmasak, de mégis szilárdabbak, mint a zselés anyagú vibrátorok. Éppen ezért a rezgéseket is jobban vezetik. Egy speciális fajtájuk a pumpálható, vagy felfújható latex vibrátor.

Figyelem! A Természetes latexből készülő vibrátorok az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki!

Szilikon

Talán a legkedveltebb, és legideálisabb anyag a szexuális játékszerek részére. Kellemesen rugalmas, meleg. Az orvosi szilikonból készült kényeztetők 100%-ig bőrbarátak, így a legérzékenyebbek is nyugodtan használhatják őket. Az igazán jó minőségű szilikon elég drága, így ezek a játékszerek magasabb árfekvésűek. A szilikont általában a vibrátorok külső borításaként alkalmazzák, így találkozhatunk szilikon rúdvibrátorokkal (ezeknél a szilárd belső vázra kerül a bársonyos szilikon borítás) de használják a vibrátorok összes fajtájánál.

Figyelem! A szilikon vibrátorok esetében KIZÁRÓLAG víz bázisú síkosító alkalmazható!

előnyei
Kellemes tapintás, puha bársonyos felület. Hipoallergén, így érzékenyek is használhatják. Könnyű tisztítani, vizes síkosítóval síkosítható.

TPE / TPR

Ezek hőre lágyuló elasztomer anyagok. Kellemesen lágy, rugalmas anyagok, ezért az utóbb időben előszeretettel alkalmazzák erotikus játékszerek gyártásánál. Akár bőrszerű felület is kialakítható belőlük, így gyakran használják őket művaginák, élethű műpéniszek de természetesen realisztikus vibrátorok anyagaként is.

Fém (alumínium, rozsdamentes acél)

Fém vázú, vagy akár teljes egészében fémből készült vibrátorok. Hasonlóan a műanyag vibrátorokhoz, rúdvibrátorok készülnek belőlük. Elsősorban alumíniumból készülnek, de léteznek orvosi acélból készült vibrátorok is.