Keresés

Mi az a PC izom?

A PC (Pubococcygeus ) izomzat tanulmányozásával elsők között Dr. Arnold Kegel foglalkozott. Számos fiatal anya számára ismerős a szülés után fellépő kellemetlen jelenség: hirtelen lehajlás, vagy egy jóízű nevetés után néhány csepp vizelet ürül a nadrágba. A legtöbben szégyellnek a problémával orvoshoz fordulni, melyért egy elgyengült PC izomcsoport a felelős.

Dr. Kegel jött rá, ha sikerül ezen izmokat tréningezni, megerősíteni, akkor megszüntethető ez a kellemetlen probléma. Az alhasi PC izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért, valamint szerepet játszik az alhasi szervek optimális működésében. Ha ezek az izmok gyengék, vagy tudatosan nem képes a nő megfeszíteni és elernyeszteni őket, különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhat. Hogy az “örömizmok” valóban segítséget jelentsenek a nők számára, Kegel kifejlesztett egy gyakorlatsort, melyet pácienseivel is kipróbáltatott.

A gyakorlatok lényege a hüvelyi és gátizomzat erősítése, rugalmasabbá tétele. Először a vizelet szakaszos visszatartásával kezdődik, majd hüvelyi toló és szívó mozgások megtanulásával folytatódik.

Míg ez a felfedezés az újdonság erejével hatott a fejlett “civilizált” világunkban, Tahitin évszázadok óta ismerik a PC izmok titkait. A tahiti anyák kötelességüknek tartották, hogy továbbadják az örökséget, lányaiknak. Ez az örökség pedig a “szerelemizom” vagy “örömizom” tréningeztetése volt. A fiatal szüzeknek, anyai ellenőrzés mellett tornáztatniuk kellett a PC-izomzatukat azért, hogy az majdan nagyobb szexuális örömhöz juttassa – férjével egyetemben

Mikor és miben segíthetnek a Kegel gyakorlatok?

1. Az orgazmus elérésében

Fontos, hogy az előjáték alatt a nő képes legyen ellazítani és szükség szerint feszíteni izomzatát. Ebben az orgazmus előtti szakaszban tehát a PC izomzat lazításának, illetve megfeszítésének kitüntetett szerepe van. Különösen a hüvelyi orgazmus készségének kialakításában, elérésében van a Kegel gyakorlatoknak elősegítő funkciója.

2. Az orgazmus intenzitásának fokozásában

Az orgazmus átélésének fokozását, intenzitását növelheti az a nő, aki tudatosan tudja fokozni PC izmainak megfeszítését és ellazítását.

3. Férfi partnerének közösülés közben nagyobb élvezetet okozhat

A keleti nők szexuális varázsa abban is rejlik, hogy hüvelyfaluk izomzatát változatos módon képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerűen mozgatni közösülés közben. Ezzel a férfi partnernek különleges szexuális élményeket nyújthatnak! A Kegel gyakorlatokhoz hasonló tréningeket a távol-keleti nők anyjuktól, mestereiktől már gyerekkoruktól tanulnak (pl. gésa golyók).

4. Vaginizmus esetén

Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a nő nem képes ellazítani a hüvelykörnyéki izmait szeretkezés alatt. Ez nagyrészt tudattalan, görcs-szerű állapot. Emiatt fájdalmassá, vagy lehetetlenné válik a behatolás, a közösülés. Akik gyakorlják a Kegel technikát, azoknál ez a probléma ritkábban jelentkezik.

5. A vizelettartási problémák esetén

Előfordul olyan női panasz, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Néha elég ehhez egy emelő, vagy lehajoló testmozdulat. E kellemetlen állapot gyakran a PC izomzat gyengeségével magyarázható. De mindenképp javítható a probléma a Kegel gyakorlatokkal.

6. A szülésnél