Valentin nap

Hamarosan itt szerelmesek ünnepe! De mi is a az Valentin nap, és honnan ered?

Február 14.-én az angolszász országokból elterjedt hagyomány szerint Valentin nap (Valentine’s Day) idején a szerelmesek megajándékozzák egymást.

Eredetére többféle verzió is létezik. Az egyik szerint a Valentin nap Szent Bálint napjára vezethető vissza, aki a a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje. (bár ezek mellet az epilepsziásoké és a hasfájósaké is. 😀 ) Gelasius pápa 496-ban rendelte el, hogy Szent Bálint napját február 14-én ünnepeljék.

De ismret pogány eredete is ennek az Ünnepnek, ami a Római Birodalom idejére vezethető vissza. Az ókori Rómában február közepén tartották Lupercus pásztoristen napját, és ilyenkor “szerelmi sorshúzással” boronáltak egymáshoz párokat.

A Valentin nap az angolszász területeken nőtte ki magát. Angliában 15. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A 1800-as években pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak a szerelmesek ezen a napon, és mára már óriási forgalmat bonyolítanak ezen a napon a világárusok valamint az ajándék- és édességboltok.Valentin napi ajándékötlet Csajoknak

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően növekedett hatalmasra. Az USA-ban rendkívül népszerű a Valentin nap. A párok ajándékokat vesznek egymásnak, vacsorázni mennek (persze ha kapnak helyet valamelyik étteremben 🙂 ) Továbbá könnyek közt, mély depresszióban “ünnepelnek” azok akiknek egyedül töltik ezt a napot.

Természetesen mint sok más ünnepet, a Valentin napot is átvettük, hazánkban a kilencvenes években kezdett elterjedni. Az egyrészt köszönhető az Amerikában szinte hiszti méretűre duzzadtat Valentin nap mániának (és ugye ami amerikai az csak jó lehet), másrészt a hazai kereskedők is meglátták az ebben az ünnepben rejlő potenciát. Bármily furcsa is, (:D) az ünnep hazánkban nem lett “Bálint nap” hanem az angolszász “Valentine’s Day nyomán “Valenti nap“-ra “magyarosodott”. 🙂

Valentin napi ajándékötletek pasiknak

Ez az ünnep megosztja a magyar embereket. Hazánkban is rengeteg pár ünnepli ezt a napot, de legalább ugyanennyien vannak akik élből elutasítják! És Tény hogy ennek az ünnepnek nincs semmilyen magyar gyökere, vagy hagyománya. Kizárólag a médiának, a reklámoknak és az Amerikamániának köszönhetően terjedt el nálunk.

Egy biztos, a Valentin nap már itt van, és itt is marad. A Fiatalabbak számára pedig már egyáltalán nem idegen ez az ünnep.

Ha te is kedveskednél párodnak valami meglepetéssel, de fázol az ilyenkor szokásos sablonos ajándékoktól, nézz szét a Szerelmi Játékok webáruháza Valentin napi ajánlatai között. Virág vagy a bonbon mellé nagyszerű meglepetés lehet egy egy szexi, vagy erotikus ajándék!